Labordiagnosztika

laborvizsgálat kardiológia magánrendelés budapest

Labordiagnosztika

A labordiagnosztika a kardiológiában alapvető eszköz a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálásában, monitorozásában és kezelésében. A laborvizsgálatok segítségével számos fontos biomarker (jelzőanyag) mérhető a vérben, a vizeletben vagy más testnedvekben, amelyek a szív működéséről, a vesefunkcióról, a hormonális egyensúlyról és a gyulladásos folyamatokról adnak információt.

A labordiagnosztika célja

  • Betegségek diagnosztizálása: Számos szívbetegséghez jellemző laboratóriumi eltérések társulnak. A laborvizsgálatok segítenek elkülöníteni a különböző szívbetegségeket, például a szívinfarktust, a szívelégtelenséget vagy a szívizomgyulladást.
  • Betegségek súlyosságának meghatározása: A laborértékek alapján sok esetben a betegség súlyossága is megbecsülhető, ami fontos a kezelés tervezésénél.
  • Kezelés hatékonyságának monitorozása: A laborvizsgálatok segítségével nyomon követhető a betegség alakulása és a kezelés hatékonysága.
  • Kockázatbecslés: Egyes laborértékek alapján a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is megbecsülhető.

Gyakori kardiológiai laborvizsgálatok

  • NT-proBNP: Ez a biomarker a szívizom megterheltségét jelzi, és a szívelégtelenség diagnosztikájában és monitorozásában játszik fontos szerepet.
  • HbA1c: A vércukorszint hosszú távú kontrolljának mutatója. A magas vércukorszint növeli a szívbetegségek kockázatát.
  • TSH: A pajzsmirigyhormon-stimuláló hormon. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, főként pedig gyulladásos megbetegedése szívbetegségekhez, még gyakrabban makacs szívritmuszavarokhoz vezethet.
  • Vizelet fehérje: A vizeletben megjelenő fehérje a vesék károsodására utalhat, ami gyakran társul a szívbetegségekkel.
  • Troponin: A szívinfarktus egyik legspecifikusabb markere.

A laborvizsgálati eredmények jelentősége

A laborvizsgálati eredményeket mindig az orvos értékeli az anamnézis, a fizikális vizsgálat és más diagnosztikai eljárások eredményeivel együtt. A kapott eredmények alapján az orvos pontosabb diagnózist tud felállítani, és ennek megfelelően hatékonyabb kezelési tervet tud kialakítani.

A laborvizsgálatok csak egy részét képezik a kardiológiai diagnosztikának. Az orvos a laboreredmények alapján további vizsgálatokat is elrendelhet, például EKG-t, szívultrahangot vagy szívkatéterezést.

A labordiagnosztika elengedhetetlen a szívbetegségek diagnosztizálásában és kezelésében. A különböző laborvizsgálatok segítségével a szív működéséről, a vesefunkcióról és a hormonális egyensúlyról kaphatunk értékes információkat, amelyek alapján a kezelőorvos pontosabb diagnózist tud felállítani és személyre szabott kezelési tervet tud kialakítani.

kapcsolódó

Vizsgálat típusok

Időpontfoglalás

Az alábbi űrlap kitöltését követően munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.