24 órás vérnyomásmérés (ABPM) gyermekek részére

ABPM 24 órás vérnyomás mérés

24 órás vérnyomásmérés (ABPM) gyermekek részére

A gyermekkori ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálat egy olyan non-invazív módszer, melynek során a gyermek vérnyomását 24 órán keresztül, a mindennapi tevékenységei során folyamatosan mérik. Ez a vizsgálat rendkívül fontos szerepet játszik a gyermekkori magas vérnyomás diagnosztizálásában és kezelésében.

Miért fontos ez a vizsgálat?

  • Pontosabb diagnózis: Az egyetlen vérnyomásmérés gyakran nem tükrözi a valódi vérnyomásértéket, hiszen az napszaktól, fizikai aktivitástól és egyéb tényezőktől függően változhat. Az ABPM vizsgálat segítségével pontosabb képet kaphatunk a gyermek vérnyomásértékeiről, és így megbízhatóbb diagnózis állítható fel.
  • Rejtett magas vérnyomás felismerése: Az úgynevezett „fehér köpeny” magas vérnyomás esetén a gyermek a rendelőben magas vérnyomásértékeket mutat, de otthoni környezetben normális a vérnyomása. Az ABPM vizsgálattal ezt a rejtett magas vérnyomást is fel lehet ismerni.
  • Kezelés hatékonyságának ellenőrzése: A vizsgálat segítségével nyomon követhető, hogy a gyógyszeres kezelés milyen hatással van a gyermek vérnyomására.

Mikor indokolt az ABPM vizsgálat?

  • Gyanús magas vérnyomás esetén: Ha a gyermek vérnyomásértékei a korcsoportnak megfelelő normál értékek felett vannak.
  • Más betegségek jelenléte: Ha a gyermeknek vesebetegsége, cukorbetegsége vagy elhízása van.
  • Gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzése: Ha a gyermek magas vérnyomás elleni gyógyszert szed.

Az ABPM vizsgálat egy biztonságos és fájdalommentes eljárás, amelynek segítségével pontosabb diagnózis állítható fel és hatékonyabb kezelés tervezhető a gyermekkori magas vérnyomás esetén.

Időpontfoglalás

Az alábbi űrlap kitöltését követően munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.