Szív MR

Szív MR kardiológia magánrendelés budapest

Szív MR

A szív MR (mágneses rezonancia) vizsgálat egy fejlett képalkotó eljárás, amely mágneses mezők és rádióhullámok segítségével készít részletes képeket a szív szerkezetéről és működéséről. A szív MR célja a szívizom, a szívbillentyűk, a nagyerek és a környező szövetek állapotának alapos vizsgálata, így pontos és részletes információkat nyújt a szív- és érrendszeri betegségekről.

A vizsgálat során a páciens egy MR gépben fekszik, amely erős, de az egészségre nem káros mágneses mezőt hoz létre, és ennek segítségével készít képeket a szívről. Előkészületként a páciensnek el kell távolítania minden fém tárgyat, és a vizsgálat előtt speciális, döntően gadolínium alapú, kis mennyiségű kontrasztanyag beadása is szükséges lehet, hogy a képek még részletesebbek legyenek. Fontos, hogy a páciens nyugodtan, mozdulatlanul feküdjön a vizsgálat alatt, amely általában 30-60 percig tart.

A szív MR segítségével számos szívbetegség nagy pontossággal diagnosztizálható, például a szívizom gyulladása (myocarditis), speciális szívizombetegségek, veleszületett és szerzett szívhibák, szívbillentyű-betegségek, vagy akár a koszorúér-betegség egyes formái. A szív MR egyik legnagyobb előnye, hogy nem használ ionizáló sugárzást, így biztonságosabb hosszú távon, és nagyon részletes, pontos képeket ad a szív szerkezetéről és funkciójáról.

A vizsgálat után a képeket szakorvos elemzi, és az eredmények alapján meghatározza a diagnózist, majd kidolgozza a szükséges kezelési tervet. Az MR vizsgálat gyakran segít olyan problémák azonosításában, amelyeket más képalkotó módszerekkel nehezebb észlelni, így kulcsfontosságú lehet a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

kapcsolódó

Vizsgálat típusok

Időpontfoglalás

Az alábbi űrlap kitöltését követően munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.