Kombinált cardio-onkogenetikai vizsgálat

cardio-onkogenetikai kardiológia magánrendelés budapest

Kombinált cardio-onkogenetikai vizsgálat

A kombinált cardio-onkogenetikai vizsgálat egy olyan innovatív diagnosztikai eljárás, amelynek célja, hogy feltárja az egyén genetikai állományában rejlő olyan változásokat, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek (pl. koszorúér-betegség, magas vérnyomás, szívritmuszavarok, szívizombetegségek) és a daganatos megbetegedések (pl. emlőrák, vastagbélrák) kialakulásának kockázatát.

Ez a vizsgálat olyan részletes képet ad a genetikai hajlamról, amely segítheti:

  • Korai felismerés: a betegségek kialakulása előtt azonosítani a kockázati tényezőket.
  • Személyre szabott megelőzés: egyéni életmódbeli tanácsok és gyógyszeres kezelések kialakítását.
  • Családi kockázatbecslés: a családtagok számára is hasznos információkat nyújt.

A vizsgálat egyszerű vérvétellel történik. A mintából DNS-t izolálnak, majd ezt a DNS-t vizsgálják speciális laboratóriumi módszerekkel.

A vizsgálat során olyan genetikai változatokat keresnek, amelyekről ismert, hogy összefüggésben állnak szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségekkel. Ezek lehetnek például génekben bekövetkező mutációk, amelyek befolyásolják a sejtosztódást, a DNS-javítást vagy az anyagcserét.

Miért fontos az együttes vizsgálat?

  • Közös genetikai háttér: Sok genetikai változat több betegség kialakulásának kockázatát is növelheti.
  • Komplementer kockázati profil: A szív- és érrendszeri és daganatos betegségek gyakran együtt fordulnak elő, és a genetikai háttér megértése segíthet a komplexebb kockázati profil felrajzolásában.

Előnyök

  • Korai intervenció: A kockázati tényezők korai azonosítása lehetővé teszi a megelőző intézkedések megtételét.
  • Személyre szabott kezelés: A genetikai információk alapján hatékonyabb kezelési stratégiák alakíthatók ki.
  • Családi tervezés: A családalapítás tervezésében is segíthet.

A vizsgálat segíthet azonosítani azokat a családtagokat, akik szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve, így lehetővé téve számukra a rendszeres szűrővizsgálatokat és a megelőző intézkedéseket. A személyre szabott kezelés lehetővé teszi, hogy az egyén genetikai profiljához legmegfelelőbb gyógyszereket és terápiát válasszák.

Az eredményeket genetikus vagy onkológus szakember értékeli, és a beteggel közösen megbeszéli. Az eredmények alapján a kezelőorvos további diagnosztikai vizsgálatokat rendelhet, vagy módosíthatja a meglévő kezelési tervet. Fontos megjegyezni, hogy a genetikai vizsgálat nem minden esetben ad egyértelmű választ, és az eredmény értelmezése mindig az orvos feladata.

A kombinált cardio-onkogenetikai vizsgálat egy olyan innovatív diagnosztikai eszköz, amely segíthet a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében. Az eredmények alapján személyre szabott megelőző és terápiás stratégiák alakíthatók ki.

kapcsolódó

Vizsgálat típusok

Időpontfoglalás

Az alábbi űrlap kitöltését követően munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.